Flip Stoltenborgh heeft al jaren geleden zijn hart verloren aan de Indonesische archipel, een gebied twee keer zo groot als Europa, met verschillende culturen, immense natuur, geweldige stranden en heerlijk eten. In 2009 startte hij een eigen lokale reisorganisatie Merapi Tour & Travel vanuit Overasselt naar de meest prachtige en vaak ook onbekende locaties op de eilanden van Indonesië om deze ervaringen te delen. Alles is mogelijk, van een korte vakantie, een cruise langs de eilanden, een villa of een rondreis. Flip neemt je graag mee naar de eilanden en de unieke beleving van deze mooiste plek op aarde. Dat gaat al een tijd niet vanwege corona, maar je treft Flip wellicht in het Verenigingsgebouw in Overasselt aan, waar hij tijdens de Indonesië Reiscafé’s uitgebreid ingaat op de reismogelijkheden én -onmogelijkheden in de Gordel van Smaragd. Of hij kookt er heerlijke Indonesische gerechten.

In Indonesië werkt Flip samen met lokale agenten om daar mensen in staat te stellen mee te profiteren van het toerisme. Door de coronacrisis kan Flip al bijna twee jaar geen reizen naar Indonesië meer organiseren. Ook de bevolking van Indonesië treft corona hard, nog veel harder dan ons in Nederland door het gebrek aan goede voorzieningen. Om toch iets te kunnen doen om geld te genereren voor de lokale partners in Indonesië stortte Flip zich op een uniek kookboek/reisboek Trek in Indonesië en ging aan de slag met crowdfunding. Het unieke boek telt 400 pagina’s met ruim 80 originele recepten en bevat anderhalve kilo inspiratie. Het staat boordevol informatie over alle eilanden en is geïllustreerd met prachtige foto’s. Een echt cadeau om te geven, zelfs als je niet van eten houdt, en de opbrengst wordt gebruikt om bij te dragen aan de mensen in Indonesië.

Het boek en het verhaal van Flip en Indonesië beginnen gelukkig steeds meer bekend te raken. Als echte ondernemer blijft hij actief aan de slag om zijn droom te blijven verwezenlijken. Zo stond hij pas in de uitzending van RTL Boulevard en schreven de Gelderlander en het NRC mooi artikelen over het boek en het tot stand komen er van. Natuurlijk ligt Trek in Indonesië in de lokale boekwinkels bij Lucy van Langen en bij de Readshop in Malden!

Een heel mooi voorbeeld van lokaal ondernemen over de grens.

www.merapi.nl

www.trekinindonesie.nl